Kupuj w sklepie Energa do 30% taniej. Dowiedz się jak
Energa
Kupuj w sklepie Energa do 30% taniej. Dowiedz się jak

Polityka prywatności e-Sklep Energa

Podanie danych osobowych, a także zgoda na ich przetwarzanie są całkowicie dobrowolne. Wszelkie przekazane nam dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie i celu, na jaki wyraziłeś zgodę. W przypadku, gdy postanowisz jednak nie podawać nam niezbędnych do realizacji zamówienia danych i nie wyrazisz zgody na ich przetwarzanie, niestety nie będziemy mogli zrealizować Twojego zamówienia.

Prosimy, abyś pamiętał, że w każdej chwili masz prawo do aktualizacji lub całkowitego usunięcia swoich danych osobowych. Możesz to zrobić samodzielnie, jak i korzystając z naszej pomocy, której chętnie udzielimy.

Zapewniamy Cię, że nasza firma przestrzega restryktywnej polityki bezpieczeństwa danych osobowych. Twoje dane osobowe są u nas bezpieczne i dokładamy wszelkich starań, aby poziom ten z roku na rok był coraz wyższy. Wierzymy, że zapoznanie się z naszą polityką prywatności pozwoli Ci poczuć się bezpiecznie i cieszyć zakupami w e-Sklep Energa.

Kto jest administratorem danych osobowych Sklep Energa?

Administratorem danych osobowych e-Sklep Energa (dalej Administrator), czyli odpowiedzialnym za zapewnienie bezpieczeństwa Twoim danym osobowym jest:

Energa-Obrót S.A.
Al. Grunwaldzka 472
80-309 Gdańsk
NIP: 957-096-83-70
REGON: 220418835
KRS: 0000280916

Jak chronimy Twoje dane osobowe?

Administrator równocześnie z zarejestrowaniem w GIODO wdrożył w e-Sklep Energa politykę bezpieczeństwa danych osobowych i politykę bezpieczeństwa systemu IT, które zapewniają skuteczną ochronę Twoich danych osobowych.

Do najważniejszych elementów systemu ochrony danych osobowych należą:

1. Certyfikat SSL.

2. Dostęp do Twoich danych osobowych, mają tylko ci pracownicy e-Sklep Energa, którzy zostali przeszkoleni zgodnie z polityką bezpieczeństwa danych osobowych i podpisali stosowne zobowiązania zobowiązujące ich do ochrony.

3. System IT e-Sklep Energa spełnia wszelkie standardy ochrony danych osobowych.

Zastosowano środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych zgodne z wymaganiami określonymi w przepisach o ochronie danych osobowych, w tym rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych (Dz. U. Nr 100, poz. 1024) oraz wytycznymi Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

Administrator dopełnił wszelkich prawem przewidzianych obowiązków w zakresie ochrony danych osobowych.

Dlaczego i o jakie Twoje dane osobowe prosimy?

1. Rejestracja

W trakcie rejestracji prosimy o podanie danych niezbędnych do założenia konta w e-Sklep Energa, dzięki czemu nie musisz przy każdym kolejnym zakupie tracić czasu na ponowne wypełniania całego formularza zamówienia.

Zarejestrowany Klient po zalogowaniu ma również możliwość weryfikacji statusu złożonego zamówienia i historii dokonanych zakupów. Zarejestrowany i zalogowany Klient w każdej chwili może samodzielnie poprawiać, uzupełniać dane z e-Sklep Energa.

W trakcie rejestracji prosimy o:

    • imię i nazwisko – niezbędne nam do wystawienia później dokumentu sprzedaży i zaadresowania przesyłki;
    • e-mail – niezbędny do logowania do e-Sklep Energa i komunikacji związanej z korzystaniem z e-Sklep Energa;

Dane podane w trakcie rejestracji są przetwarzane wyłącznie przez Sklep Energa i nie są wykorzystywane w żaden inny sposób.

2. Złożenie zamówienia

W trakcie składania zamówienia prosimy o podanie nam danych niezbędnych do realizacji zamówienia, które w przypadku zarejestrowanych i zalogowanych Klientów częściowo pobierane są automatycznie z danych podanych przy rejestracji.

Przy składaniu zamówienia prosimy o podanie:

    • imienia i nazwiska lub nazwy firmy/instytucji – dane niezbędne do wystawienia dokumentu sprzedaży i zaadresowania przesyłki;
    • w przypadku firmy/instytucji numeru NIP – dane niezbędne do wystawienia dowodu sprzedaży.
    • adresu (ulica, numer domu/lub numer domu i lokalu, kod pocztowy i miasto) – dane niezbędne do zaadresowania przesyłki; w przypadku firmy/instytucji numeru NIP – dane niezbędne do wystawienia dowodu sprzedaży.
    • adresu e-mail – dane niezbędne do komunikacji związanej z realizacją zamówienia.
    • numeru telefonu – dane niezbędne w przypadku wyboru niektórych metod dostawy (wymagane przez przewoźników).

W przypadku, kiedy przy składaniu zamówienia Klient wybierze dostawę na inny adres niż wskazany przy rejestracji lub składaniu zamówienia, prosimy dodatkowo o podanie:

    • imienia i nazwiska lub nazwy firmy/instytucji – niezbędne do zaadresowania przesyłki.
    • adresu (ulica, numer domu/lub numer domu i lokalu, kod pocztowy i miasto) – niezbędny do zaadresowania przesyłki.
    • adresu e-mail – niezbędny do komunikacji związanej z realizacją zamówienia.
    • numeru telefonu do odbiorcy przesyłki – niezbędny w przypadku wyboru niektórych metod dostawy (wymagany przez przewoźników).

Dane podane w trakcie składania zamówienia są przetwarzane przez e-Sklep Energa i następujące podmioty w podanym poniżej zakresie:

    • imię i nazwisko, adres, telefon, e-mail wskazane jako adres dostawy przekazywane są firmom przewozowym w postaci etykiety/listu przewozowego, będącego jednocześnie zleceniem doręczenia przesyłki w zależności od wybranego rodzaju przesyłki, przekazywane są:
      • Kurierowi
    • imię i nazwisko, adres, NIP wskazane jako dane, na które ma być wystawiony dokument sprzedaży są przekazywane w postaci dokumentu sprzedaży do systemu księgowego:
      • Cursor S.A.

W przypadku skorzystania z płatności z wykorzystaniem zewnętrznego systemu płatności, wszelkie dane podane po przejściu na stronę operatora płatności pozostają zarejestrowane wyłącznie w jego bazie i nie są w żaden sposób dostępne lub przechowywane przez e-Sklep Energa.

3.  Subskrypcja newslettera

W przypadku subskrypcji newslettera oraz wyrażenia zgody na jego otrzymywanie w procesie rejestracji lub składania zamówienia prosimy jedynie o podanie adresu e-mail, na który przesyłane będą informacje handlowe od Administratora, z których w każdej chwili możesz zrezygnować, logując się na swoje konto w e-Sklep Energa lub klikając link anulujący subskrypcję i znajdujący się w stopce każdego newslettera.

Twoje dane osobowe, które pobierane są automatycznie po wejściu na e-Sklep Energa

1. e-Sklep Energa (serwer)

System informatyczny, z którego korzysta e-Sklep Energa automatycznie gromadzi w logach dane związane z urządzeniem, z którego korzystasz, łącząc się ze e-Sklep Energa. Dane te gromadzone są jedynie w celach statystycznych i dotyczą: typu urządzenia, systemu operacyjnego, rodzaju przeglądarki internetowej, rozdzielczości ekranu, głębi kolorów, IP, dostawcy usług internetowych, czy adresu wejścia na e-Sklep Energa i są wykorzystywane jedynie w procesie optymalizacji e-Sklep Energa, w celu zapewnienia jak największej wygody korzystania.

Dane te nie są nigdy łączone z danymi podanymi, o których mowa w III części i stanowią jedynie materiał do analizy statystycznej i mechanizmów korygowania błędów systemowych.

2. Czym są pliki cookies

Pliki Cookies (ciasteczka) są to niewielkie informacje tekstowe w postaci plików tekstowych, wysyłane przez serwer i zapisywane po stronie użytkownika odwiedzającego stronę e-Sklepu (np. na dysku twardym komputera, laptopa, czy też na karcie pamięci smartfona – w zależności z jakiego urządzenia korzystasz odwiedzając nasz e-Sklep internetowy). Szczegółowe informacje dot. Cookies, a także historię ich powstania można znaleźć m.in. tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko

3. e-Sklep Energa (cookies)

e-Sklep Energa wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia e-Sklep Energa rozpoznania Ciebie i dostosowania e-Sklep Energa do Twoich potrzeb.

e-Sklep Energa wykorzystuje cookies do:

    • zapamiętania zalogowania (sesja trwa 30 minut, po czym cookie jest kasowane);
    • zapamiętania zawartości Twojego koszyka (sesja trwa 30 dni, po czym cookie jest kasowane);
    • zapamiętania Twoich preferencji wyświetlania e-Sklep Energa (sesja trwa 30 dni, po czym cookie jest kasowane);
    • tworzenia statystyk i raportów oglądalności funkcjonowania e-Sklep Energa.

Jeżeli zgadzasz się na umieszczanie na swoim urządzeniu plików cookies, ale po zakończeniu odwiedzin w e-Sklep Energa chciałbyś je skasować, możesz to zrobić bez ryzyka, informację o tym jak, to zrobić znajdziesz w plikach pomocy swojej przeglądarki internetowej.

4. Google Analytics (cookies)

Google Analytics wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia przeanalizowania przez e-Sklep Energa źródeł ruchu i sposobu, w jaki odwiedzający korzystają z niego.

Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów i świadczenia innych usług związanych z ruchem i korzystaniem z Internetu.

Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google.

Dane te nie są nigdy łączone z danymi podanymi, o których mowa w III części i stanowią jedynie materiał do analizy statystycznej i mechanizmów korygowania błędów systemowych.

Jeżeli zgadzasz się na umieszczanie na swoim urządzeniu plików cookies Google, ale po zakończeniu odwiedzin w e-Sklep Energa chciałbyś je skasować, możesz to zrobić bez ryzyka a informację o tym jak to zrobić znajdziesz w plikach pomocy swojej przeglądarki internetowej.

5. Google AdWords (cookies)

Google AdWords wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia przez e-Sklep Energa oceny poprawności i skuteczności prowadzonej działalności reklamowej z wykorzystaniem sieci AdWords.

Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów i świadczenia innych usług związanych z ruchem i korzystaniem z internetu.

Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google.

Dane te nie są nigdy łączone z danymi podanymi, o których mowa w III części i stanowią jedynie materiał do analizy statystycznej i mechanizmów korygowania błędów systemowych.

Jeżeli zgadzasz się na umieszczanie na swoim urządzeniu plików cookies Google, ale po zakończeniu odwiedzin w e-Sklep Energa chciałbyś je skasować, możesz to zrobić bez ryzyka a informację o tym jak to zrobić znajdziesz w plikach pomocy swojej przeglądarki internetowej.

6. Rodzaje plików cookies, których używamy

Odwiedzając stronę naszego e-Sklepu internetowego, możesz spotkać się z następującymi rodzajami plików Cookies:

Trwałe i tymczasowe – w zależności od czasu przez jaki są one przechowywane na dysku twardym Twojego komputera, laptopa, czy też na karcie pamięci smartfona, z którego korzystasz, odwiedzając nasz e-Sklep internetowy. Pliki tymczasowe to pliki Cookies, które przechowywane są przez stosunkowo krótki okres czasu – usuwane są w momencie wylogowania z naszego e-Sklepu, opuszczenia strony e-Sklepu internetowego lub zamknięcia przeglądarki internetowej, z której korzystasz. Pliki tymczasowe są też z tego powodu często określone plikami sesyjnymi. Pliki trwałe (nazywane również plikami stałymi) to pliki Cookies, które z reguły przechowywane są przez okres dłuższy niż w przypadku plików tymczasowych – okres ich przechowywania trwa przez czas określony w parametrach danego pliku Cookies albo do momentu ich samodzielnego usunięcia przez Ciebie.

Własne i zewnętrzne – w zależności od tego, czy dany plik Cookies pochodzi bezpośrednio ze e-Sklepu internetowego, czy też ze strony podmiotu trzeciego za pośrednictwem e-Sklepu internetowego. W tym ostatnim wypadku zalecamy również zapoznanie się z polityką Cookies lub polityką prywatności danego podmiotu trzeciego.

Poniżej znajdziesz szczegółową informację o celu i rodzaju plików Cookies używanych w naszym e-Sklepie internetowym:

    frontend / sesyjny - tymczasowy - własny / zakres zgodnie z punktem IV-A

    __utma / sesyjny - tymczasowy - zewnętrzny / Google Analytics wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia przeanalizowania przez e-Sklep Energa źródeł ruchu i sposobu, w jaki odwiedzający korzystają z niego.

    __utmb / sesyjny - tymczasowy - zewnętrzny / Google Analytics wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia przeanalizowania przez e-Sklep Energa  źródeł ruchu i sposobu, w jaki odwiedzający korzystają z niego.

    __utmc / sesyjny - tymczasowy - zewnętrzny / Google Analytics wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia przeanalizowania przez e-Sklep Energa źródeł ruchu i sposobu, w jaki odwiedzający korzystają z niego.

    __utmz / sesyjny - tymczasowy - zewnętrzny / Google Analytics wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia przeanalizowania przez e-Sklep Energa  źródeł ruchu i sposobu, w jaki odwiedzający korzystają z niego.

Informację, czy dany plik Cookies jest trwały, tymczasowy, własny czy zewnętrzny, a także termin jego przechowywania można uzyskać, korzystając z odpowiednich opcji własnej przeglądarki internetowej – w tym celu odsyłamy do działu pomocy przeglądarki internetowej.

7. Zarządzanie plikami cookies, zgoda na ich używanie

Standardowo większość przeglądarek internetowych dostępnych na rynku domyślnie akceptuje zapisywanie plików Cookies. Masz możliwość określenia warunków korzystania z plików Cookies za pomocą ustawień własnej przeglądarki internetowej. Oznacza to, że możesz np. częściowo ograniczyć (np. czasowo) lub całkowicie wyłączyć możliwość zapisywania plików Cookies na Twoim komputerze – w tym ostatnim wypadku jednak może to mieć wpływ na niektóre funkcjonalności e-Sklepu internetowego (przykładowo niemożliwym może okazać się przejście ścieżki zamówienia poprzez formularz zamówienia).

Ustawienia Twojej przeglądarki internetowej w zakresie plików Cookies są istotne z punktu widzenia zgody na korzystanie z plików Cookies przez nasz e-Sklep internetowy – zgodnie z przepisami taka zgoda może być również wyrażona poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.

Szczegółowe informacje na temat zmiany ustawień dotyczących plików Cookies oraz ich samodzielnego usuwania w najpopularniejszych przeglądarkach internetowych dostępne są w dziale pomocy przeglądarki internetowej oraz na poniższych stronach:

Polityka prywatności bezpieczeństwa partnerów e-Sklep Energa

e-Sklep Energa bardzo starannie dobiera swoich partnerów biznesowych i równie starannie weryfikuje zamieszczanie w e-Sklep Energa linki do innych stron internetowych. E-Sklep Energa nie odpowiada jednak za standard i politykę ochrony prywatności stosowaną przez właścicieli, operatorów czy administratorów tych stron. Dlatego zalecamy weryfikację każdego z naszych partnerów w zakresie własnym i samodzielne podjęcie decyzji, czy chcesz powierzyć im Twoje dane osobowe.

Udostępnianie Twoich danych osobowych

W szczególnych sytuacjach, w których obowiązujące prawo nakazuje administratorowi udostępnienie zebranych danych organom państwowym, e-Sklep Energa dane takie udostępni. Za wyjątkiem tych sytuacji, Twoje dane osobowe będą ujawnianie wyłącznie w zakresie, celu i podmiotom wymienionym w niniejszej polityce prywatności.

Zmiana polityki bezpieczeństwa e-Sklep Energa

e-Sklep Energa zastrzega sobie prawo zmiany polityki prywatności, o ile będzie wymagać tego obowiązujące prawo, ulegną zmianie warunki technologiczne funkcjonowania e-Sklep Energa lub zmiana będzie wprowadzać standard wyższy od minimum wymaganego prawem.

O takiej zmianie e-Sklep Energa powiadomi drogą elektroniczną (na wskazany przy rejestracji e-mail). Powiadomienie zostanie wysłane co najmniej na 30 dni przed wejściem w życie nowej polityki prywatności.

Aktualny tekst polityki prywatności zawsze znajduje się pod adresem http://sklep.energa.pl//polityka-prywatnosci

Kontakt

e-Sklep Energa kontaktuje się z Tobą, korzystając z podanego e-maila, tylko w szczególnych sytuacjach korzystamy z podanego przez Ciebie numeru telefonu.

W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości co do polityki prywatności i bezpieczeństwa Twoich danych osobowych zachęcamy do kontaktu pod naszym numerem telefonu 22 463 92 60 lub e-mail info@sklep.energa.pl.

W przypadku chęci aktualizacji lub usunięcia Twoich danych osobowych, o ile nie możesz lub nie chcesz zrobić tego samodzielnie, prosimy o kontakt pod naszym numerem telefonu 22 463 92 60  lub e-mail  info@sklep.energa.pl

W powyższych sprawach można również korespondować z nami pod adresem:

Cursor S.A.
Ul. Równoległa 4a,
02-235 Warszawa
z dopiskiem „e-Sklep Energa”

 

Wersja 1.1 (08 wrzesień 2014 roku)