Kupuj w sklepie Energa do 30% taniej. Dowiedz się jak
Energa
Kupuj w sklepie Energa do 30% taniej. Dowiedz się jak

Polityka prywatności i obowiązek informacyjny eSklepu Energa

Podanie danych osobowych, a także zgoda na ich przetwarzanie są całkowicie dobrowolne. Wszelkie przekazane nam dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie i celu, na jaki wyraziłeś zgodę.

Zapewniamy Cię, że nasza firma przestrzega restryktywnej polityki bezpieczeństwa danych osobowych.. Wierzymy, że zapoznanie się z naszą polityką prywatności pozwoli Ci poczuć się bezpiecznie i cieszyć zakupami w eSklepie Energa.

Kto jest administratorem danych osobowych w eSklepie Energa?


Administratorem danych osobowych w eSklepie Energa (dalej ADO), czyli odpowiedzialnym za zapewnienie bezpieczeństwa Twoim danym osobowym jest:

Energa-Obrót S.A.
Al. Grunwaldzka 472
80-309 Gdańsk
NIP: 957-096-83-70
REGON: 220418835
KRS: 0000280916

Prosimy, abyś pamiętał, że w każdej chwili masz prawo do aktualizacji lub całkowitego usunięcia swoich danych osobowych.

Jak chronimy Twoje dane osobowe?


ADO równocześnie z zarejestrowaniem w GIODO wdrożył w eSklepie Energa politykę bezpieczeństwa danych osobowych i politykę bezpieczeństwa systemu IT, które zapewniają skuteczną ochronę Twoich danych osobowych.

Do najważniejszych elementów systemu ochrony danych osobowych należą:

1. Certyfikat SSL.

2. Dostęp do Twoich danych osobowych, mają tylko ci pracownicy eSklepu Energa, którzy zostali przeszkoleni zgodnie z polityką bezpieczeństwa danych osobowych.

3. System IT eSklepu Energa spełnia wszelkie standardy ochrony danych osobowych.

Przetwarzanie Twoich danych oparte jest na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie. Ponadto podstawą przetwarzania w celu marketingu własnego administratora jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

ADO dopełnił wszelkich prawem przewidzianych obowiązków w zakresie ochrony danych osobowych.

Dlaczego i o jakie Twoje dane osobowe prosimy?


1. Rejestracja

W trakcie rejestracji prosimy o podanie danych niezbędnych do założenia konta w eSklepie Energa, dzięki czemu nie musisz przy każdym kolejnym zakupie tracić czasu na ponowne wypełniania całego formularza zamówienia.

Zarejestrowany Klient po zalogowaniu ma również możliwość weryfikacji statusu złożonego zamówienia i historii dokonanych zakupów. Zarejestrowany i zalogowany Klient w każdej chwili może samodzielnie poprawiać, uzupełniać dane na swoim koncie.

W trakcie rejestracji prosimy o:

  • imię i nazwisko lub nazwa firmy/instytucji – niezbędne nam do wystawienia później dokumentu sprzedaży i zaadresowania przesyłki;
  • e-mail – niezbędny do logowania do eSklepu Energa i komunikacji związanej z korzystaniem z eSklepu Energa;

Dane podane w trakcie rejestracji są przetwarzane wyłącznie przez eSklep Energa i nie są wykorzystywane w żaden inny sposób.

2. Złożenie zamówienia

W trakcie składania zamówienia prosimy o podanie nam danych niezbędnych do realizacji zamówienia, które w przypadku zarejestrowanych i zalogowanych Klientów częściowo pobierane są automatycznie z danych podanych przy rejestracji.

Przy składaniu zamówienia prosimy o podanie:

  • imienia i nazwiska lub nazwy firmy/instytucji – dane niezbędne do wystawienia dokumentu sprzedaży i zaadresowania przesyłki;
  • w przypadku firmy/instytucji numeru NIP – dane niezbędne do wystawienia dowodu sprzedaży;
  • adresu (ulica, numer domu/lub numer domu i lokalu, kod pocztowy i miasto) – dane niezbędne do zaadresowania przesyłki;
  • adresu e-mail – dane niezbędne do komunikacji związanej z realizacją zamówienia i przesyłania statusów zamówienia;
  • numeru telefonu – dane niezbędne w przypadku wyboru niektórych metod dostawy (wymagane przez przewoźników).

W przypadku, kiedy przy składaniu zamówienia Klient wybierze dostawę na inny adres niż wskazany przy rejestracji lub składaniu zamówienia, prosimy dodatkowo o podanie:

  • imienia i nazwiska lub nazwy firmy/instytucji – niezbędne do zaadresowania przesyłki;
  • adresu (ulica, numer domu/lub numer domu i lokalu, kod pocztowy i miasto) – niezbędny do zaadresowania przesyłki;
  • adresu e-mail – niezbędny do komunikacji związanej z realizacją zamówienia;
  • numeru telefonu do odbiorcy przesyłki – niezbędny w przypadku wyboru niektórych metod dostawy (wymagany przez przewoźników).

Dane podane w trakcie składania zamówienia są przetwarzane przez eSklep Energa i następujące podmioty w podanym poniżej zakresie:

  • imię i nazwisko, adres, telefon, e-mail wskazane jako adres dostawy przekazywane są firmom przewozowym w postaci etykiety/listu przewozowego, będącego jednocześnie zleceniem doręczenia przesyłki w zależności od wybranego rodzaju przesyłki - przekazywane są Kurierowi.
  • imię i nazwisko, adres, NIP wskazane jako dane, na które ma być wystawiony dokument sprzedaży są przekazywane w postaci dokumentu sprzedaży do systemu księgowego: OEX E-Business Sp. z o.o.

W przypadku skorzystania z płatności z wykorzystaniem zewnętrznego systemu płatności, wszelkie dane podane po przejściu na stronę operatora płatności pozostają zarejestrowane wyłącznie w jego bazie i nie są w żaden sposób dostępne lub przechowywane przez eSklep Energa.

3.  Subskrypcja newslettera

W przypadku subskrypcji newslettera oraz wyrażenia zgody na jego otrzymywanie w procesie rejestracji lub składania zamówienia prosimy jedynie o podanie adresu e-mail, na który przesyłane będą informacje handlowe od Administratora, z których w każdej chwili możesz zrezygnować, logując się na swoje konto w e-Sklep Energa lub klikając link anulujący subskrypcję i znajdujący się w stopce każdego newslettera.

Przez jaki czas będziemy przetwarzać Twoje dane?


Jeżeli wyrazisz zgodę na przetwarzanie danych, dane będą przetwarzane do chwili jej wycofania.

W zakresie realizacji uzasadnionych interesów ADO, dane będą przetwarzane do chwili pozytywnego rozpatrzenia wniesionego przez Ciebie sprzeciwu wobec przetwarzania danych.

Dane zapisane z plików cookies przetwarzane będą przez czas określony w parametrach plików „cookies” lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

Dane osobowe Użytkowników nie posiadających Konta w serwisie przechowujemy przez czas odpowiadający cyklowi życia zapisanych na ich urządzeniach plików cookies.

Twoje dane osobowe, które pobierane są automatycznie po wejściu na eSklep Energa


1. eSklep Energa (serwer)

System informatyczny, z którego korzysta eSklep Energa automatycznie gromadzi w logach dane związane z urządzeniem, z którego korzystasz, łącząc się z eSklepem Energa. Dane te gromadzone są jedynie w celach statystycznych i dotyczą: typu urządzenia, systemu operacyjnego, rodzaju przeglądarki internetowej, rozdzielczości ekranu, głębi kolorów, IP, dostawcy usług internetowych, czy adresu wejścia na eSklep Energa i są wykorzystywane jedynie w procesie optymalizacji eSklepu Energa, w celu zapewnienia jak największej wygody korzystania.

Dane te nie są nigdy łączone z danymi podanymi, o których mowa w III części i stanowią jedynie materiał do analizy statystycznej i mechanizmów korygowania błędów systemowych.

2. eSklep Energa (cookies)

Pliki Cookies (ciasteczka) są to niewielkie informacje tekstowe w postaci plików tekstowych, wysyłane przez serwer i zapisywane po stronie użytkownika odwiedzającego stronę eSklepu (np. na dysku twardym komputera, laptopa, czy też na karcie pamięci smartfona – w zależności z jakiego urządzenia korzystasz odwiedzając nasz sklep internetowy).

Używamy plików "cookies", aby ułatwić Tobie korzystanie z eSklepu Energa. Dzięki plikom "cookies" dostosowujemy treści do preferencji użytkowników oraz ciągle ulepszamy działanie eSklepu dążąc do świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie zmienisz ustawień przeglądarki, pliki "cookies" będą umieszczane na Twoim urządzeniu, co jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.

eSklep Energa wykorzystuje cookies do:

  • zapamiętania zalogowania (sesja trwa 30 minut, po czym cookie jest kasowane);
  • zapamiętania zawartości Twojego koszyka (sesja trwa 30 dni, po czym cookie jest kasowane);
  • zapamiętania Twoich preferencji wyświetlania e-Sklep Energa (sesja trwa 30 dni, po czym cookie jest kasowane);
  • tworzenia statystyk i raportów oglądalności funkcjonowania e-Sklep Energa.

Jeżeli zgadzasz się na umieszczanie na swoim urządzeniu plików cookies, ale po zakończeniu odwiedzin w eSklepie Energa chciałbyś je skasować, możesz to zrobić bez ryzyka. Informację o tym jak, to zrobić znajdziesz w plikach pomocy swojej przeglądarki internetowej.

3. Google Analytics (cookies)

Google Analytics wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia przeanalizowania przez eSklep Energa źródeł ruchu i sposobu, w jaki odwiedzający korzystają z niego. Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów i świadczenia innych usług związanych z ruchem i korzystaniem z Internetu. Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google.

Dane te nie są nigdy łączone z danymi podanymi, o których mowa w III części i stanowią jedynie materiał do analizy statystycznej i mechanizmów korygowania błędów systemowych.

Jeżeli zgadzasz się na umieszczanie na swoim urządzeniu plików cookies Google, ale po zakończeniu odwiedzin w eSklepie Energa chciałbyś je skasować, możesz to zrobić bez ryzyka a informację o tym jak to zrobić znajdziesz w plikach pomocy swojej przeglądarki internetowej.

4. Google AdWords (cookies)

Google AdWords wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia przez eSklep Energa oceny poprawności i skuteczności prowadzonej działalności reklamowej z wykorzystaniem sieci AdWords. Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów i świadczenia innych usług związanych z ruchem i korzystaniem z internetu. Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google. Dane te nie są nigdy łączone z danymi podanymi, o których mowa w III części i stanowią jedynie materiał do analizy statystycznej i mechanizmów korygowania błędów systemowych.

Jeżeli zgadzasz się na umieszczanie na swoim urządzeniu plików cookies Google, ale po zakończeniu odwiedzin w e-Sklep Energa chciałbyś je skasować, możesz to zrobić bez ryzyka a informację o tym jak to zrobić znajdziesz w plikach pomocy swojej przeglądarki internetowej.

5. Rodzaje plików cookies, których używamy

Odwiedzając stronę naszego eSklepu Energa, możesz spotkać się z następującymi rodzajami plików Cookies:

Trwałe i tymczasowe – w zależności od czasu przez jaki są one przechowywane na dysku twardym Twojego komputera, laptopa, czy też na karcie pamięci smartfona, z którego korzystasz, odwiedzając nasz sklep internetowy. Pliki tymczasowe to pliki Cookies, które przechowywane są przez stosunkowo krótki okres czasu – usuwane są w momencie wylogowania z naszego e-Sklepu, opuszczenia strony e-Sklepu internetowego lub zamknięcia przeglądarki internetowej, z której korzystasz. Pliki tymczasowe są też z tego powodu często określone plikami sesyjnymi. Pliki trwałe (nazywane również plikami stałymi) to pliki Cookies, które z reguły przechowywane są przez okres dłuższy niż w przypadku plików tymczasowych – okres ich przechowywania trwa przez czas określony w parametrach danego pliku Cookies albo do momentu ich samodzielnego usunięcia przez Ciebie.

Własne i zewnętrzne – w zależności od tego, czy dany plik Cookies pochodzi bezpośrednio ze e-Sklepu internetowego, czy też ze strony podmiotu trzeciego za pośrednictwem e-Sklepu internetowego. W tym ostatnim wypadku zalecamy również zapoznanie się z polityką Cookies lub polityką prywatności danego podmiotu trzeciego.

Informację, czy dany plik Cookies jest trwały, tymczasowy, własny czy zewnętrzny, a także termin jego przechowywania można uzyskać, korzystając z odpowiednich opcji własnej przeglądarki internetowej – w tym celu odsyłamy do działu pomocy przeglądarki internetowej.

6. Zarządzanie plikami cookies, zgoda na ich używanie

Standardowo większość przeglądarek internetowych dostępnych na rynku domyślnie akceptuje zapisywanie plików Cookies. Masz możliwość określenia warunków korzystania z plików Cookies za pomocą ustawień własnej przeglądarki internetowej. Oznacza to, że możesz np. częściowo ograniczyć (np. czasowo) lub całkowicie wyłączyć możliwość zapisywania plików Cookies na Twoim komputerze – w tym ostatnim wypadku jednak może to mieć wpływ na niektóre funkcjonalności e-Sklepu internetowego (przykładowo niemożliwym może okazać się przejście ścieżki zamówienia poprzez formularz zamówienia).

Ustawienia Twojej przeglądarki internetowej w zakresie plików Cookies są istotne z punktu widzenia zgody na korzystanie z plików Cookies przez nasz e-Sklep internetowy – zgodnie z przepisami taka zgoda może być również wyrażona poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.

Szczegółowe informacje na temat zmiany ustawień dotyczących plików Cookies oraz ich samodzielnego usuwania w najpopularniejszych przeglądarkach internetowych dostępne są w dziale pomocy przeglądarki internetowej oraz na poniższych stronach:

Komu przekazujemy Twoje dane osobowe

Dostawcy usług

Przekazujemy Twoje dane osobowe dostawcom usług, z których korzystamy przy prowadzeniu eSklepu Energa. Dostawcy usług, którym przekazujemy Twoje dane osobowe, w zależności od uzgodnień umownych i okoliczności, podlegają naszym poleceniom co do celów i sposobów przetwarzania tych danych (podmioty przetwarzające). Korzystamy z dostawców, którzy przetwarzają Twoje dane osobowe wyłącznie na nasze polecenie. Świadczą oni dla nas usługę hostingu w chmurze obliczeniowej, dostarczają nam systemy do marketingu online, do wyświetlania powiadomień, do wysyłki wiadomości email, do analizy ruchu w serwisie, do analizy skuteczności kampanii marketingowych, jak również wspierają realizację określonych funkcjonalności. eSklep Energa bardzo starannie dobiera swoich partnerów biznesowych i równie starannie weryfikuje zamieszczanie w eSklepie Energa linki do innych stron internetowych.

Organy państwowe

Przekazujemy Twoje dane osobowe, jeżeli zwrócą się do nas o to uprawnione organy państwowe, w szczególności jednostki organizacyjne prokuratury, Policja, Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych (w przyszłości Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych), Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów lub Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej.

Możesz złożyć do nas wniosek dotyczący Twoich danych w zakresie:

  • Poprawienia Twoich danych
  • Usunięcia Twoich danych przetwarzanych bezpodstawnie lub umieszczonych w serwisie
  • Żądania ograniczenia przetwarzania Twoich danych;
  • Udzielenia informacji o przetwarzanych przez nas Twoich danych oraz ich kopię;
  • Cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych jeśli była ona podstawą do przetwarzania przez nas Twoich danych;
  • Wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych;
  • Przeniesienia Twoich danych do innego Administratora.

Zakres każdego z powyższych praw oraz sytuacje, w których można z nich skorzystać, wynikają z przepisów prawa. Skorzystanie z przysługującego uprawnienia zależeć będzie np. od podstawy prawnej wykorzystywania przez nas Twoich danych oraz celu przetwarzania.

Możesz zgłaszać do nas skargi, zapytania i wnioski dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych oraz realizacji przysługujących Ci uprawnień.

Kontakt:


Adres e-mail: info@sklep.energa.pl
Numer telefonu: + 48 22 463 92 60

22 maja 2018 r.